10 UPSC PT Questions for Every IAS Exam Aspirant
1. Federations and Unitary governments are different forms of Government. Choose the incorrect statements in this context.
  1. In unitary government system, there exists only one level of Government.
  2. In our country, Union and State governments have equal say in law making on subjects included in the concurrent list.
 Code:
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) None of the above
Answer: (c) Both 1 and 2

2. State reorganization has been done and many new States were created in our country. Consider these statements and find the incorrect statements.
  1. Language is the sole basis for creation of new States in India.
  2. Formation of linguistic states in our country has led to secessionist tendencies.
Code:
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) None of the above
Answer: c) Both 1 and 2

3. Right to freedom of religion has been given to citizens by the Constitution. Choose the incorrect statement in context of this right.
  1. A secular state is a state which promotes all the religions equally.
  2. Art 26 provides for owning and acquiring movable and immovable property for managing religious affairs.
 Code:
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) None of the above
Answer: a) 1 only

4. Cultural and Educational rights have been provided for securing rights of the minority.
Choose the correct statements:
  1. Expression ‘Minority’ specifically refers to religious minorities.
  2. Admission to any Educational Institution receiving government aid cannot be denied to any citizen on ground of religion or language.
Code:
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) None of the above
Answer: b) 2 only


5. Scope of rights is being continuously expanded by the Judiciary as well as the Parliament. Which among the following are constitutional rights?
  1. Right to property
  2. Right to information
  3. Right to food
  4. Right to vote
 Code:
a) 1, 2 and 3
b) 2 and 3 only
c) 1 and 4 only
d) 2 and 4 only
Answer: c) 1 and 4 only

6. Rights against Exploitation comes under Fundamental Rights. It provides that
  1. Selling and buying of human bodies, prostitution, bonded labour and child labour etc. is prohibited under this category.
  1. Art 24 prohibits the employment of children below the age of 14 years in any kind of commercial activity.
 Code:
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) None of the above
Answer: d) None of the above

7. International covenant on Economic Social and Cultural rights has recognized many rights. The list does not include
  1. Right to Free and Compulsory Education.
  2. Right of Special care for Women during child birth.
  3. Right to have access to adequate Housing.
  4. Right to privacy where citizen’s phone can’t be tapped.
Code:
a) 1 and 2
b) 2 and 3
c) 3 and 4
d) 2 and 4
Answer: c) 3 and 4

8. Freedom of speech can be curtailed in the following cases:
  1. In the interest of public order.
  2. In the interest of security of State.
  3. In the interest of discipline of public servants.
  4. In the interest of religious sentiments.
 Code:
a) All the above
b) 1, 2 and 3
c) 2 and 4
d) 1 and 4
Answer: b) 1, 2 and 3

9 . The rights of minorities to establish Educational Institutions under Article 30, is subject to which of the following limitations?
  1. State can apply regulations to unaided minority institutions to achieve excellence.
  2. Aided minority institutions should admit some non-minority students.
  3. Fees charged by unaided minority institutions can be regulated.
  4. Minority status is determined by reference to the state.
Code:
a) 1 and 2
b) 3 and 4
c) 1, 2 and 4
d) 2, 3 and 4
Answer: c) 1, 2 and 4

10. Right to Freedom of religion does not contain which of the following:
  1. Freedom to propagate religion.
  2. Right to convert others.
  3. Right to establish religious institutions.
  4. Exemption from taxes on funds used to maintain a religion.
 Code:
a) 1, 2 and 3
b) 1, 2, 3 and 4
c) 2 and 4 only
d) 1, 3 and 4 only
Answer: c) 2 and 4 only

Labels:

Post a Comment

Author Name

{picture#YOUR_PROFILE_PICTURE_URL} {facebook#https://www.facebook.com/yashpalgk} {twitter#https://www.twitter.com/allgktrick} {google#https://www.google.com/+allgktrick}

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.